3.5.3 Färgval

Färg har olika betydels beroende på vilken kulturmiljö man lever. Allmänt sett kan färger symbolisera olika saker. Här följer en kort lista på en västerländsk beskrivning av färger:

Rött = eld, värme, kärlek

Grönt =

Blått=

Skall du kombinera flera färger så är det inte så svårt. Vissa färger passar bättre ihop med andra, visst känner du att det är så. Att välja färger ihop är en liten vetenskap och det underlättas med det s.k. färghjulet. Slår du på ordet colourmatch på Internet, så lär du hitta bra program som hjälper dig att välja rätt färgkombinationer. I den första varianten, som även visas på bild, har man utgått från en färg man gillar. Färgbenämningen på denna färg kan du få fram genom att exempelvis använda photoshop (tryck på färgrutan längst ner i verktygspaletten):

Tryck på bilden så kommer du dit (Bry dig inte om reklamen på sidan. Lite irriterande).

Här finns andra colourmatch program som du kan nyttja. Här behöver du inte veta vad din älsklingsfärg heter, utan det är bara att dra i spakarna och undersöka närmare. Tänk på att hålla nere dina färgkombinationer då du väl kommit igång. Här rekommenderas max fyra färger ihop! I anat fall kan det bli "too much"!

Länkar till colourmatch:

- colourmatch 1

- colourmatch 2

- colourmatch 3

- colourmatch 4

 

Kulturella färger

Vilka färger som är populära på olika produkter varierar över tid och kulturmiljö. Givitvis förekommer trendfärger med modeindustrins påverkan. En modesäsong kan en färg vara starkt gällande, men nästa modesäsong har det bytts ut mot andra färgkulörer.

Vad gäller elektronikprodukter så har säkert Apples introduktion av de vita produkterna på macar, iphone etc. haft betydelse. Vit är just nu en populär produktfärg. Det märks inte minst av den vita färgens popularitet. Här följer en listförteckning av olika bilfärgers popularitet i världen i stort, i Europa, i Nordamerika och i Asien (Källa: PPG Industries, okt 2012):

Mest populära färgerna:

Hela världen:
1. Vit, 22 %
2. Silver, 20 %
3. Svart, 19 %
4. Grå, 12 %
5. Röd, 9 %
6. Naturfärger, 8 %
7. Blå, 7 %
8. Grön, 2 %
9. Övriga, 1 %

 

Europa:
1. Vit, 23 %
2. Svart, 21 %
3. Grå, 17 %
4. Silver, 13 %
5. Blå, 7 %
5. Naturfärger, 7 %
5. Röd, 7 %
8. Övriga, 3 %
9. Grön, 2 %

 

Nordamerika:
1. Vit, 21 %
2. Svart, 19 %
3. Silver, 16 %
3. Grå, 16 %
5. Röd, 10 %
6. Blå, 8 %
7. Naturfärger, 7 %
8. Grön, 3 %

 

Asien:
1. Silver, 23 %
1. Vit, 23 %
3. Svart, 19 %
4. Naturfärger, 10 %
5. Röd, 9 %
6. Grå, 8 %
7. Blå, 7 %
8. Grön, 1 %