3.7.2 Webshop

Att skapa en egen webshop brukar kosta en liten slant. Här finns en sammanställning på vad det kan kosta. Informationen finns att läsa på E-handel.se. Läs mer här.

Men det finns faktiskt andra lösningar. Läs vidare så får du lite tips. Tänk nu bara på att meningen är att du skall botanisera bland de material som lagts in på hemsidan. Det finns en hel del tips, men du får själv undersöka vad som kan vara bra för dig.

 

 

 

Först lite annat .....

Vad vet du om sökoptimering?

Läs mer om sökomptimering här.

 

Hört talas om adwords?

Apropå AdWords så kan man tydligen spionera på sina konkurrenter som använder adwords. Programmet man använder heter då Auction Insights.

Även Microsoft har en liknade annonsering på adwords.

 

Tradera, Blocket

Tradera, ett svenskt E-bay företag, kan vara ett första steg til att sälja sina produkter på nätet. Här finns en artikel på temat Tradera.

Andra som säljer framförallt enstaka produkter väljer Blocket, altså blocket.se.

 

Almänt Blogg, webbutik

Det kan vara värt att följa upp denna blogg. Här finns en hel del på ämnet webbutik.

Enligt denna sidan så hittar du här Webbhotell, E-butiker och Webbdesign som har allt från telefonsupport till färdiga lösningar med gratis webshop.

 

ECWID

Enligt företagets egen sida är ECWID gratis upp till tio produkter. Kan vara värt att kolla upp. 

 

En snygg lösning är att kombinera Ecwid med Wix. Wix som då är ett företag som låter dig göra en hemsida gratis.

Press ReleasesGå till Wix.com.

Intruktion för att koppla ihop wix+Ecwid.

 

 

TicTail

Tictail är en svensk e-handelslösning. En enkel varaint som är gratis (fast de tar lite i avgift vid försäljning).  Läs om tictail här.

(finns även som app.)

Så här säger Tictails manager om vad Tictail erbjuder:"I grundtjänsten Tictail som är helt gratis ingår betalningar med bankkort och Paypal-konto (du kan även välja till gratisappen för betalningar via Klarna) och ett obegränsat antal produktuppladdningar. Vi tar ingen månadsavgift, ingen procentandel på sälj och det finns inga dolda checkout-kostnader (Paypals och Klarnas vanliga kostnader tillkommer)." 

 

Wordpress

Fem Wordpress-pluggar för att starta e-butik

WP E-Commerce (www.getshopped.org). Plugg till Wordpress som är gratis i grundutförandet. Det finns möjlighet att köpa uppgraderingar om man vill ha fler funktioner. Översatt till svenska. Koppling till Payson finns att ladda ner gratis från thingsby.us. Kopplingar till Certitrade och Svea Webpay finns att köpa via wpbutik.se. Klarna har utvecklat en egen koppling som finns på integration.klarna.com.

Shopp (www. shopplugin.net). Plugg till Wordpress, som kostar 55 dollar (cirka 370 kronor). Betalningsmoduler för Payson eller Paypal finns för 25 dollar (cirka 170 kronor). Översatt till svenska.

Eshop (https://wordpress.org/extend/plugins/eshop/). Enklare plugg till Wordpress som är gratis i grundutförandet. Svensk översättning finns på wp-support.se. Färdig koppling till Payson.

Übercart (www.ubercart.org). Plugg för Drupal, som är gratis. Betalmoduler finns för Dibs, Klarna, Auriga och Payex. Modul för Payson verkar vara på gång.

Drupal e-Commerce (drupal.org/project/ecommerce). Utvecklarna kallar den själva den mest kompletta e-handelslösningen för Drupal. I verkligheten är Übercart (se ovan) mycket större och lär vara förstahandsvalet för de flesta Drupalanvändare.

Läs mer på Internet World här.

Förmodligen kan du starta en blogg på exempelvis wordpress.

Där kan du sedan hänvisa till tictal. men det är klart - en egen hemsida är bäst.

Det finns mer att läsa om Wordpress i avsnitt 3.8.3 (bläddra lite längre ner på sidan). Men en länk kan du få direkt på showcase-sidan.( Annars en amerikansk turtorial för wordpress här.) Glöm inte skydda din Wordpress sida. Wordpres är kanske inte perfekt som webshop. Här några synpunkter.

Singiri webshop är tydligen gjord med hjälp av Wordpress. Tryck på loogan här bredvid så hamnar du på olika varianter framställda med Wordpress-Singiri.

Skall man få denna webshop att fungera behöver man en s.k. plug-in. Det verkar som denna är gratis (,men inte helt säker). Plug-in finns att hämta på Woothemes och den heter då WooDojo. Du får förstås kolla upp det hela ordentligt. Låter kanske för bra att det är helt gratis.

// En annan sida på samma tema med Wordpress. På Youtube heter filmen: "his is a step by step guide on how to set up an ecommerce store from scratch." //

 

WIX.COM

Proffsig gratissida som kan ge möjlighet på ett enkelt sätt lägga till E-commerce.

 

WEBBLY

Enligt vad man kan läsa ut så verkar Weebly vara gratis. I alla fall enligt de uppgifter som hämtats här. Är det så, så kan det ju aldrig vara fel att satsa på Weebly. Här en liten reklamfil på denna sida.

All-in-on

Nog för att det finns många filmer att se. Här är en längre film som beskriver allt från A till Ö, vad gäller att lägga eupp en webshop med Wordpress.

Upphovsmannens sida hittar du här.  Observera att filmklippet är långt. Men dock innehållsrikt.

 

StoreDo

Enligt reklamen skall StoreDo även vara en gratis webshop. Det kan vara värt att undersöka. Här är ett exempel på en sida som skapats med hjälp av StoreDo. Men det låter förstås märkligt att det är helt gratis. Men undrar var haken är. Kanske är det så att det är gratis nu, men då intresset börjar öka för bolagets sida, så börjar det kosta. >Men i så fall brukar det vara så, att de som skaffat sig en gratissida får behålla den,

 

Wisma Webshop

Arbetar du enligt UF-konceptet? Då är det möjligt att få en gratis webshop under UF-tiden. Läs mer här.

Kolla Wisma Webshop här

 

Moonfruit

   Moonfruit kan vara något att ha. Här verkar det som att det är gratis att starta en webshop. Se mer här.

 

Ucoz

Ucoz verkar ha en gratis webshop. Värt att kolla.

 

Det sägs att denna webshop är gratis. Kolla.

 

Jämför marknadens webshopper

Jämför vad det kostar med e-handelslösningar.

Artiklar att läsa om e-handel.

 

Opensource

Det verkar annars kosta en liten slant att ha en webshop. Den billigaste webshoppen vi hittade  kostar 66 kr i månaden. Se här.

Ett billigare och säkert en bättre variant är att skapa en egen webbutik med hjälp av s.k. opensource. Man kan helt enkelt få verktyg som man lägger in på sin egen site. Detta innebär då att man inte har några månadskostnader alls. Möjligtvis får man köpa till tilläggs-moduler som svenska språket etc.

Med Open Source CMS som (Wordpress, Joomla, Drupal, )Magento eller Open Cart kan man utveckal en helt egen webplats som man kan hantera själv. CMS (Content Managment System)  i detta sammanhang möjliggör för icke-tekniska användare att efektivt hantera innehållet på hemsidorna. Men även att man med CMS kan effektivisera publiceringsförhållandet  på nätet. Med andra ord så behöver inte opensource program kosta många kronor. Ja, man förstås köpa till extra moduler.

OpenCart lär vara en sådan opensource. Du får undersöka om det kan vara något.

Se exempel på sidor här (rör med musen över de mindre bilderna, då du kommer fram till hemsidan).

 

 

 

Magento är en stark konkurrent till Open Cart. Som alltså också är en open source-baserad webbapplikation för e-handel.

Se exempel på sidor gjorda med Magento (tryck på logotyperna då du kommer till sidan).

 

 

 

Den senaste open source lösningen för e-handel är Prestashop.

Se fller  exempel på sido r gjorda med Prestashop.

Här en länk hur man installerar Prestashop.

 

Starta web.shop.net är en sida som tar upp ämnet opensource siter.

 

 

SQUARESPACE

Squarespace lanserades 2004. Squarespace är utan tvekan den elegantaste och mest stilrena lösning. Designers och fotofolk gillar Squarespace speciellt.  Tyvärr kostar denna sida. Men vi vill ändå nämna den, då den sticker ut för sin ypperliga design. Den är gratis i 14 dagar, men sedan kostar den f.n. som lägst 50 kr per månad.

 

Bra att ha länk om gratis hemsidor.